Monday, 17 September 2012

Hati Malaya 1957 (2007) AviRelease Date: 25 October 2007 (Malaysia)
Genre: History
Stars: aya Karin,Rusdi Ramli,Nanu Baharudin,Sharifah Amani,Bront Palarae
Quality: DVDRip
Sinopsis:
Semangat Merdeka – Ingatilah pengorbanan pejuang bangsa yang telah memerdekakan kita dari dari penjajahan. Hari ini, kita harus pertahankan dan kekalkan kebebasan yang diwarisi – dengan berpegang kepada intergriti negara, kita punya tanggungjawab bersama untuk pastikan kehidupan lebih baik untuk setiap rakyat Malaysia. Kita harus membalas budi mereka dengan kekal bersatu dikukuhkan dengan bahasa kebangsaan dan warisan kita.

Hali, Salmi, Rafik, Ani dan Ang Lee, mewakili generasi muda Malaysia yang datang dari latar belakang dan pemikiran berbeza, berusaha untuk menerbitkan sebuah buku bergambar ’1957 -Hati Malaya’. Dalam pencarian itu, mereka menemui percintaan, persahabatan, kesetiaan dan memahami perjuangan 1957. Mereka betul-betul mendalami dan menjiwai karektor dan peristiwa yang begitu emosi dan membawa mereka kepada era semangat rakyat tanah Melayu bangkit menuntut kemerdekaan – Rakyat biasa miskin dan mundur di era penjajahan British yang mahu menjadi bangsa kelas pertama di bumi mereka sendiri. Mereka jatuh cinta dan bertemu cinta terhadap negara melangkaui perasaan emosi peribadi mereka. Watak ini menemui pengertian sebenar ‘pengorbanan’ dan ‘Merdeka’.

Filem ini memfokus kepada Tunku Abdul rahman, pengasas kepada kejayaan Parti Perikatan, yang menjadi Perdana Menteri pertama Malaya pada tahun 1957, walaupun mendapat tentangan secara halus dari British yang mahu melambatkan kemerdekaan. Dan Dato’ Onn Ja’afar, pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang berjaya membangkitkan semangat nasionalisme orang Melayu menentang penubuhan Malayan Union yang dicadangkan oleh British pada tahun 1946